Vesikaton pinnoittaminen, polyureapinnoitus, vai maalaus?
Vesikaton ja erityisesti peltikatteiden pinnoituksella saadaan yleensä järkevällä hinta-hyöty suhteella jatkettua vesikatteiden elinkaarta ja siksi se on järkevää suorittaa.
Kattoremonteissa, erityisesti taloyhtiö- ja kiinteistöosakeyhtiökohteissa uusi peltikate tehdään usein sinkitystä pellistä (pellissä ei ole värillistä pinnoitetta). Tällöin katon maalaus tulee tehdä n. 1-4 vuoden kuluessa katon valmistumisesta, jolloin sen pinnasta on kulunut pois kaikki valmistusprosessissa kiinnittyneet rasvat ja kemikaalit. Ilmaston ja säiden vaikutuksesta karhentunut sinkkipinta on myös kulunut niin, että maalin tarttuvuus on optimaalinen.
Kun uuden katon maalaus on suoritettu mainitussa aikaikkunassa ja seuraavat huoltomaalaukset tehdään noin 20 vuoden välein, saadaan peltikatteelle pitkä elinkaari järkevällä hinta-hyötysuhteella. Konesaumakattoja tehdään myös valmiiksi tehdaspinnoitetusta pellistä, jolloin ensimaalausta ei luonnollisesti tarvitse tehdä. Huoltomaalaus tosin tulee edelleen vastaan 20-30 vuoden kuluessa.
Päätökseen valita katon materiaaliksi kirkas ja sinkitty tai valmiiksi pinnoitettu pelti vaikuttavat vesikaton detaljit sekä vesikattorakenteiden monimuotoisuus. Kun uuden vesikatteen sinkkipintaa suojataan pinnoitteella tai maalauksella ja katosta on pidetty huolta mm. kuntotarkastuksilla, maalaus on polyureapinnoitukseen verrattuna järkevä ja riittävä pinnoitustapa. Se on myös kustannuksiltaan merkittävästi edullisempi vaihtoehto.
Katon maalaus suojaa olemassa olevaa vesikatetta
Peltikatot, konesaumatut peltikatot ja profiilipeltikatot
Polyureapinnoitus on toteutustavaltaan kuin maalaus, mutta lopputuloksen osalta se vertautuu käytännössä kattoremonttiin. Polyurea on pinnoituksen jälkeen katolla yhtenäisenä, noin 2 mm paksuna, kestävänä, elastisena ja vesitiiviinä kalvona, jonka viskositeetti on riittävän paksu sulkeakseen kaikki saumat, reiät ja muut vesikatteen riskipaikat.
Vesikaton maalauksen ensisijainen tehtävä on suojata vesikatteen pintaa niin, että sen varsinaiset ominaisuudet säilyvät ja sille saadaan lisää elinkaarta. Maalauksella saadaan myös vanhemmallekin vesikatteelle lähes uutta vastaava ulkonäkö. Polyureapinnoituksen lopullinen pinta ei vastaa ulkonäöllisesti katon maalausta ja usein katot viimeisenä työvaiheena maalataan haluttuun sävyyn.
Huopa- ja bitumikermikatot
Bitumikermikattojen osalta maalaus ei ole järkevää, sillä suojaamisesta ei saada samanlaista hyötyä mitä peltikatteiden osalta on saavutettavissa. Bitumikermikatteille on kuitenkin olemassa valkeita, maaleihin verrattavia pinnoitteita, joiden heijastavuuden on tarkoitus vähentää katteeseen ja sitä kautta koko kiinteistöön kohdistuvaa lämpökuormaa. Tällöin koko kiinteistön viihtyvyys paranee ja jäähdytystarpeiden vähentäminen säästää energiaa sekä pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä.
Polyureapinnoitus sen sijaan soveltuu hyvin bitumikattojen pinnoituksiin ja sillä saavutettaankin usein hinta-hyötysuhteeltaan järkeviä ratkaisuja. Tähän tosin vaikuttavat useat eri tekijä, joita on avattu paremmin polyureapinnoitetta käsittelevässä artikkelissamme.
Tiilikatot
Maalaukset ja suojakäsittelyt soveltuvat tiilikatteelle hyvin, ja niillä luodaankin paljon lisää elinkaarta kohtuullisin kustannuksin. Mutta, kuten peltikatteiden osalta, myös tiilikaton elinkaaren maksimoiminen edellyttää toimenpiteitä tietyn aikaikkunan sisällä.
Uudessa tiilessä on tehtaalta tullessa pinnoite, joka estää kosteuden kulkeutumisen tiilen sisään. Se kuitenkin kuluu vähitellen pois, jolloin kosteus pääsee läpi ja tiili alkaa hiljalleen rapautumaan. Eritysesti läpikostean tiilen rapautuminen voi olla nopeaakin syksyisin ja keväisin, kun lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin. Koska tiilikate alkaa pinnoitteen heiketessä imeä enemmän ja enemmän kosteutta, sen kuivuminenkin kestää pidempään. Tällöin tiili alkaa herkästi kerätä kasvustoa pinnalleen, joka taas kiihdyttää tiilen rapatumista normaalin pinnoitteen kulumisen lisäksi.
Oikeilla pinnoituskäsittelyillä saadaan tiilikatteen elinkaareen merkittävästi lisää pituutta järkevään hintaan. Tiilikatteille voidaan tehdä pesu- ja suojakäsittelyjä sekä maalauksia. Ensimmäisen kerran ne kannattaa tehdä noin 5-8 vuoden kuluessa katon valmistumisesta. Maalaus tulee yleensä kyseeseen yli 10 vuotta vanhoille tiilikattokohteille, jolloin maalin sulkiessa tiilen pinnan kostudelta saadaan samalla tiilikatolle lähes uutta vastaava ulkonäkö. Polyureapinnoitus ei sovellu kovin hyvin tiilikateille, koska rakenne eroaa muista kattotyypeistä; sen tiiveys ja tuuletus perustuu tiilen ja aluskatteen toiminalliselle kokonaisuudelle. Polyureapinnoite muodostaa yhtenäisen kalvon, joka muuttaa ja jopa haittaa tiilikaton toimintaperiaatetta.
Muiden vesikatemateriaalien osalta (vartti, PVC jne.) tarpeet arvioidaan aina Pelti-Ässien asiantuntijoiden toimesta tapauskohtaisesti. Käsittelyn tarpeeseen vaikuttavat kiinteistön sijainti, kuinka paljon auringonpaistetta katteeseen kohdistuu ja onko lähistöllä paljon puita ja kasvillisuutta joista kulkeutuu roskaa sekä kasvustoa katon pinnalle. Kaupunkialueilla myös lintujen jätökset voivat vaurioittaa merkittävästi katteen pinnoitetta. Säännölliset huoltotoimet pidentävät kattojen elinkaarta ja vähentävät pinnoituskäsittelytarvetta. Tutustu Pelti-Ässien kattohuoltosopimuspalveluihin.
Kuinka valita oikea pinnoituskäsittely?
Koska kohteiden pinnoitustarpeet tulee aina arvioida tapauskohtaisesti, suosittelemme käyttämään Pelti-Ässien asiantuntijapalvelua. Heiltä saat tarvittaessa raportin tai halutessasi tarjouksen oikeista pinnoituskäsittelystä kohteen ehdoilla laadittuna.
Tutustu tarjoamiimme pinnoituspalveluihin ja ota yhteyttä myyntiimme jo tänään!