Taloyhtiön kattoremontti ja kotitalousvähennys — tietoa remontin kustannuksista

Mitä taloyhtiön kattoremontti maksaa ja miten remontti rahoitetaan? Onko taloyhtiön kattoremontti kotitalousvähennyskelpoinen? Tässä artikkelissa kerromme sinulle remontin kustannuksista mahdollisimman kattavasti.

Taloyhtiön kattoremontista puhuttaessa voidaan tarkoittaa osittaista katon korjausta tai kokonaan vanhan purkamista ja uuden rakentamista. Kattoremontin laajuus riippuu katon kunnosta sekä siitä, millaisia muutoksia kattoremontin yhteydessä halutaan tehdä. 

Kunnossapitoasioiden organisoinnista huolehtii useimmiten isännöitsijä. Kun taloyhtiön kattoremonttia suunnitellaan, on projektin sujuvuuden ja lopputuloksen kannalta tärkein vaihe urakoitsijan valinta.

Olemme tunnettuja siitä, että käytämme asennuksissa omia asentajia, jonka myötä voimme tarjota asiakkaillemme laadukkaamman lopputuloksen ja luotettavan yhteistyökumppanin.

Taloyhtiön kattoremontin hinta

Taloyhtiön kattoremontti maksaa noin 100-400 €/m². Kattoremontin hinta on aina kattokohtainen, sillä esimerkiksi katon kunto ja sen pinta-ala, talon korkeus sekä katemateriaali vaikuttavat työn määrään.

Huonokuntoisempi katto vaatii enemmän purkutyötä, jolloin kattoremonttiin kuluu luonnollisesti enemmän aikaa ja resursseja. Puolestaan hyväkuntoisemman katon remontti sujuu nopeammin ja edullisemmin. Säännöllisesti tehty kattohuolto palkitsee viimeistään tässä vaiheessa — hyvä muistutus siis huollon tärkeydestä.

Kattoremontin hintaan toki vaikuttaa myös se, halutaanko kattoremontin yhteydessä tehdä muita muutostöitä. Kattoremontin yhteydessä on mahdollista esimerkiksi parantaa talon energiatehokkuutta tai huoltaa tai asentaa kattoturvatuotteita.

Onko taloyhtiön kattoremontti kotitalousvähennyskelpoinen?

Asunto-osakeyhtiölaissa määritellään, että taloyhtiöllä on velvollisuus huolehtia taloyhtiön kiinteistön kunnossapidosta. Asunto-osakeyhtiön vastuulle kuuluva remontti, kuten kattoremontti, ei oikeuta kotitalousvähennykseen. 

Kysymykseen vastaten, taloyhtiön kattoremontti ei pääsääntöisesti ole kotitalousvähennyskelpoinen. Kuitenkin on olemassa poikkeustilanne, jolloin taloyhtiön kattoremontti on kotitalousvähennyskelpoinen.

Mikäli kunnossapitovastuu on määrätty osakkaille yhtiön yhtiöjärjestyksessä, on kattoremontti kotitalousvähennyskelpoinen. Tällöin työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen, kun kattoremontti maksetaan suoraan remontin tekevälle yritykselle. Remontin tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä.

Yleensä kattoremonttia varten tarvittavat varat kerätään yhtiövastikkeen avulla. Yhtiövastikkeella katetaan asunto-osakkeen ylläpitoon liittyviä kuluja, joita ovat esimerkiksi kiinteistöön liittyvät korjaukset. Vastikkeina maksetusta kattoremontista ei ole mahdollista saada kotitalousvähennystä.

taloyhtiön kattoremontit - kate-ässät oy

Miten taloyhtiön kattoremontti rahoitetaan?

Katto toimii talon suojapanssarina vaihtelevia sääolosuhteita vastaan, joten ehdottoman kannattavaa on huolehtia katosta kunnolla ja pihistellä sitten jossain muussa. Halvalla et saa hyvää, mutta me takaamme fiksun diilin!

Pääsääntöisesti taloyhtiössä suoritettavat remonttityöt jaetaan osakkeenomistajien maksettaviksi vastikeperusteen mukaan.

Taloyhtiön kattoremontti rahoitetaan useimmiten yhtiövastikkeella. Asunto-osakeyhtiölaissa määritellään osakkaan velvollisuus maksaa yhtiövastiketta. Yhtiövastike sisältää kaikki maksettavat vastikkeet eli hoitovastikkeen ja rahoitusvastikkeen.

Yhtiövastike määritellään yhtiöjärjestyksessä. Osakkaat maksavat taloyhtiölle sovittua yhtiövastiketta, jolla maksetaan taloyhtiön tarvittavat rakennus- ja korjaustyöt — eli myös kattoremontti.

Kattoremontti on mahdollista rahoittaa myös esimerkiksi pankkilainalla tai toisinaan avustusrahalla. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi myös myöntää remontin tietylle osa-alueelle avustuksen.

Taloyhtiön kattoremontti nostaa asuntojen arvoa

Taloyhtiössä tehtävät perusparannukset vaikuttavat asumismukavuuteen sekä nostavat asuntojen arvoa. Kun taloyhtiön kattoremontti on tehty ammattitaitoisesti, voidaan puhua kuluerän sijaan investoinnista. 

Kattoremontilla on mahdollista ehkäistä suurempien rakenteellisten vaurioiden syntyminen sekä kohentaa taloyhtiön asuntojen ulkonäköä. Esimerkiksi vuodot ja eristyksen puute altistavat rakennuksen vaurioille ja tekevät asumisesta epämiellyttävää. Yhtä lailla myös auringon haalistama tai vanhanaikainen väri katossa saa taloyhtiön asunnot näyttämään siltä, että myyntitilanteessa halpa hinta menee läpi.

Taloyhtiön kattoremontti parhaimmillaan nostaa asuntojen arvoa, parantaa asumismukavuutta sekä energiatehokkuutta ja kohentaa asuntojen ulkonäköä. Voimme siis puhua jo varsin fiksusta investoinnista.

Urakkamalli vaikuttaa remontin kustannuksiin

Taloyhtiön kattoremontin toteuttamiseen on olemassa erilaisia urakkamalleja: yleisimpiä ovat kokonaisurakka, ST-urakka, projektinjohtourakka ja yhteistoimintaurakka.

Urakkamalli vaikuttaa jonkin verran taloyhtiön kattoremontin kustannuksiin, sillä osa urakkamalleista on enemmän ulkoistavia ja toiset vaativat enemmän aktiivisuutta taloyhtiöltä. Näistä neljästä vakiintunein urakkamalli on kokonaisurakka.

Taloyhtiön kattoremontin kustannukset pähkinänkuoressa

Se, mitä viereisen kerrostalon kattoremontti maksoi, ei välttämättä ole lähelläkään omaa projektia. Jokainen katto on erilainen, jonka vuoksi realistisen hinta-arvion saamiseksi on suoritettava kattokuntotarkastus. 

Kattoremontin hintaan vaikuttavat monet eri asiat. Suurin vaikuttava tekijä on ehdottomasti katon kunto. Kustannuksia syntyy muun muassa:

  • tarvittavien pohjatöiden tekemisestä (katon kunto),

  • nostimien ja muiden rakennusvälineiden tarpeesta (talon korkeus),

  • katemateriaalista (materiaalin hinta ja asennuksen vaativuus) sekä

  • itse asennustyöstä (eli asennukseen menevästä ajasta).

Aina kattoremonttia ei kuitenkaan tarvitse tehdä kokonaisvaltaisesti, vaan myös osittainen kattoremontti riittää. Meille ensiarvoisen tärkeää on huoltaa katto vain ja ainoastaan todellisten tarpeiden mukaisesti.





Edellinen
Edellinen

Grönholmin kyydissä – rallin maailmanmestarilla on aina monta rautaa tulessa

Seuraava
Seuraava

Milloin kattoremontti taloyhtiöön? Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin