Milloin kattoremontti taloyhtiöön? Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Taloyhtiön yhtiökokouksessa päätetään, milloin taloyhtiön kattoremontille on paikkansa. Tarve kattoremontille saattaa kuitenkin tulla myös yllättäen — etenkin jos kukaan ei ole käynyt katolla aikoihin. Tällöin on tärkeää osata tunnistaa merkit, joilla avuton katto viestii remontin tarpeesta. 

Vastuu taloyhtiön kattoremontin suunnittelusta, toteutuksesta, rahoituksesta sekä aikataulusta on taloyhtiön hallituksella. Lue täältä tietoa taloyhtiön kattoremontin kustannuksista ja kotitalousvähennyksestä.

Me Pelti-Ässät olemme tunnettuja laadukkaasta työnjäljestä sekä luotettavuudesta. Pelti-Ässät on toteuttanut vuosien saatossa lukuisten merkkikohteiden kattoremontteja, kuten Helsingin Päärautatieasema, Eduskuntatalo, Ateneum, Voimatalo sekä Sokos Hotel Vaakuna.

Katemateriaali ja katolle tehdyt huoltotoimet vaikuttavat kattoremontin ajankohtaan 

Jokaisella katemateriaalilla on oma käyttöaikansa — esimerkiksi ammattilaisen valmistama bitumikate kestää käyttöä jopa 50 vuotta. Kaikista kestävinkään katemateriaali ei kuitenkaan itsessään takaa huolettomia vuosikymmeniä, vaan kattoa on huollettava säännöllisesti. 

Katto elää korkeuksissa sään armoilla, eikä sitä tule jättää oman onnensa nojaan. Aurinko ja pakkanen kuluttavat katetta, ja vaihtelevien sääolosuhteiden lisäksi irtoroskat sekä kasvustot rasittavat katetta. 

Mikäli kattoa ei koskaan puhdisteta, pääsee lika haurastuttamaan katon pintaa. Taloyhtiön katolla kannattaa siis käydä aina säännöllisesti vähintään kahdesti vuodessa tekemässä huoltotoimet ja tarkistamassa katon kunto, jotta suuremmilta ongelmilta voidaan välttyä.

Säännöllisellä kattohuollolla on mahdollista siirtää kattoremonttia jopa kymmenillä vuosilla. Jos kattoa ei huolla asianmukaisesti, joudutaan kattoremontti mitä todennäköisemmin tekemään ennenaikaisesti. Tällöin kattoremontin tarve saattaa tulla täytenä yllätyksenä, mikä vaikuttaa taloyhtiössä yhtiövastikkeisiin.


Taloyhtiön kattoremontti — usein kysytyt kysymykset

Taloyhtiön kattoremontti on projekti, joka vaatii onnistuakseen hyvän suunnittelun ja aikataulutuksen sekä asiantuntevat yhteistyökumppanit. Seuraavaksi asiantuntijamme vastaavat yleisimpiin kysymyksiin.

1. Milloin kattoremontti taloyhtiöön? 

Kullakin katemateriaalilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Peltikatetta kiusaa ruoste, kun taas tiilikattoa sammal. Kattoremontin tarpeen voi havaita ulkoisista tunnusmerkeistä, joita ovat muun muassa:

  • katteen pinta on kulunut

  • katolla esiintyy kasvustoa

  • pinta hilseilee tai siinä on ruostetta

  • kate on epätasainen tai siinä on repeytymiä

  • katteessa on rikkoutuneita tiiliä

  • huono sisäilma ja homeongelmat

Taloyhtiön on syytä laatia katon kunnossapitoa varten suunnitelma. Mikäli kattoremontin tarve havaitaan, on katto korjattava aikailematta. 

2. Tarkoittaako kattoremontti aina koko katon uusimista?

Usein kattoremontilla tarkoitetaan koko katon uusimista, mutta kattoremontti voidaan tehdä myös osittain. Mielestämme on turhaa uusia koko kattoa, mikäli vähemmälläkin saadaan katto korjattua. 

Koko katon uusimisen sijaan vaihtoehtona voi olla myös paikallisten ongelmakohtien korjaus. Mikäli suuria vaurioita ei ole päässyt syntymään ja katolla on vielä käyttövuosia jäljellä, ei koko kattoa tarvitse uusia. 

Tärkeintä on kartoittaa katon kunto ammattilaisen toimesta. 

3. Voiko kattoremontin yhteydessä tehdä muita parannuksia?

Taloyhtiön kattoremonttia kannattaa ajatella myönteisin mielin, eikä ainoastaan pakollisena pahana — kattoremontin yhteydessä on nimittäin mahdollista tehdä muita parannuksia, jotka vaikuttavat taloyhtiön asuntojen arvoon, energiatehokkuuteen sekä asumismukavuuteen.

Kattoremontin yhteydessä voidaan kätevästi asentaa tai huoltaa kattoturvatuotteita, suorittaa ilmanvaihtoremontti, parantaa lämmöneristystä, uusia sadevesijärjestelmät tai asentaa esimerkiksi aurinkopaneelit. 

4. Kattoremontti kesällä vai talvella?

Parhaimpana ajankohtana kattoremontille pidetään kesää. Mikäli vaurio on syntynyt esimerkiksi myrskysään aiheuttamana, kannattaa katto kuitenkin korjata mahdollisimman pian — eikä odottaa vuodenajan vaihtumista. 

Talvi voi kuitenkin olla yhtä hyvä ajankohta kattoremontin tekemiselle kuin kesä. Kun kattoremontin suorittaa ammattilainen, ei lämpöä pääse poistumaan asunnosta remontin aikana. Kuivalla pakkassäällä olosuhteet kattoremontin suorittamiselle ovat erinomaiset.

Taloyhtiön kattoremontin suunnittelu on syytä aloittaa ajoissa, sillä ammattitaitoisten tekijöiden kalenterit täyttyvät usein nopeasti.

5. Kuinka kauan kattoremontti kestää?

Taloyhtiön kattoremontin kesto vaihtelee suuresti muun muassa katon pinta-alan, katon kunnon ja tarvittavien muutostöiden mukaan. Tavallisesti kattoremontti kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin. 

Me Pelti-Ässät olemme viilanneet työprosessimme niin sujuvaksi, että meiltä saat taloyhtiön kattoremontin ripeästi aina aikataulussa. 

6. Onko asunnoissa mahdollista asua kattoremontin aikana?

Taloyhtiön asunnoissa on pääsääntöisesti aina mahdollista asua kattoremontin aikana. Suunnittelemme ja aikataulutamme projektin yhdessä, jotta remontista aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä.

Suurin vaikutus kattoremontilla on taloyhtiön parkkialueeseen. Kattoremontti saattaa vaatia esimerkiksi henkilönostimia, jotka luonnollisesti vievät hieman tilaa piha-alueesta. 

Remontista voi aiheutua jonkin verran äänihaittoja. 

Työn suoritettuamme siistimme alueen ja hävitämme jätteet asianmukaisesti. Näin projekti on kaikille mahdollisimman mukava.

Kun taloyhtiön kattoremontti on ajankohtainen, käänny asiantuntijoidemme puoleen

Taloyhtiön kattoremontti vaatii rautaista ammattitaitoa ja kokemusta vastaavanlaisista töistä. Me Pelti-Ässät olemme erikoistuneet taloyhtiöiden, liikekiinteistöjen sekä julkisten toimijoiden kattoremontteihin nyt jo 20 vuoden ajan.  Kattoremonteissa hoidamme kaikki tarvittavat rakennustekniset ja muut tarvittavat työt avaimet käteen -pakettina. 




Edellinen
Edellinen

Taloyhtiön kattoremontti ja kotitalousvähennys — tietoa remontin kustannuksista

Seuraava
Seuraava

Katon pinnoituksen hinta — nämä tekijät vaikuttavat kustannuksiin