Pihakansien ja perusmuurien tiivistys – saisimmeko ehdottaa polyureaa?

Usein suurten tehdashallien ja muiden teollisuuskiinteistöjen vesikattojen pinnoituksessa käytettävä polyurea on huomattavasti monikäyttöisempi materiaali kuin mitä äkkiseltään saattaisi luulla.

Vaikka vesi yleensä tuleekin taivaalta, ei rakennuksen vesitiiviys rajoitu pelkästään kattoon, vaan on syytä ottaa huomioon myös maaperässä oleva kosteus. Rakennuksen sokkelin tai taloyhtiön parkkihallin kattavan pihakannen tiivistämiseen on eri tapoja ja materiaaleja, mutta vahvasti yleistymässä oleva polyurea on ehdottomasti yksi kätevimmistä, varmimmista ja nopeimmista.

Mitä on polyurea?

Kuten nimestä voi ehkä jo päätellä, polyurea on 2-komponenttinen polymeeri, joka ruiskutetaan tiivistystä vaativille pinnoille. Jo 80-luvun alussa kehitetty RIM-ruiskutustekniikka toimii niin, että kuumennetut yhdisteet amiini ja isosyaniitti ruiskutetaan erikseen samaan kohteeseen, jolloin ne sekoittuessaan muodostavat nopeasti kuivuvan pinnoitteen.

Polyurea toimii lähes kaikkien rakennuksen pintamateriaalien kanssa. Paitsi että se suojaa pintoja kosteudelta ja kemikaaleilta, se myös kestää elastisuutensa ansiosta jonkin verran esimerkiksi lämpölaajentumisesta johtuvaa rakenteellista rasitusta.

Asettuneena polyureapinnoite on ympäristölle ja terveydelle täysin vaaraton, mutta asennuksen aikana käytetään silti suojavarusteita, jotta komponenttien yhdistyessä syntyvät kaasut sekä korkeapaineisen kuumaruiskutuksen seurauksena ilmateitse kulkeutuvat hiukkaset eivät aiheuttaisi terveyshaittoja työntekijöille.

Polyurea vs. bitumikermi

Uudisrakentamisessa bitumikermi on ollut vesitiivistämisen kestosuosikki jo vuosikymmenien ajan. Eikä suotta, sillä se on edullinen materiaali eikä sen asentamiseen tarvita kovinkaan erikoisia työkaluja tai suojavarusteita. Suurimpana haasteena asennuksissa on kuitenkin sen muoto; painavat rullat täytyy nostaa tai kärrätä asennuspaikalle, pitkiä suikaleita joutuu rullailemaan edes takaisin ja tarvittavat pituudet, muodot sekä aukot täytyy mitata ja leikata ennen asennusta. Lisäksi kermien hitsaamiseen käytetään avotulta, josta saattaa pienenkin huolimattomuuden seurauksena aiheutua vaaratilanteita. Aikojen saatossa kermin alle jäävä pinta saattaa elää, ja jos liike on suurta, voivat kermivuodat rypistyä, joka voi pahimmillaan johtaa saumojen aukeamiseen tai jopa materiaalin murtumiseen.

Polyurea on näppärän logistiikan ansiosta huomattavasti miellyttävämpi käsiteltävä. Syöttöautosta nestemäisenä suoraan tiivistettävään pintaan ruiskutettava materiaali päällystää kaikki yksityiskohdat tasaisella, parin millimetrin paksuisella kerroksella tukkien samalla pienetkin kolot ja raot. Se kuivuu parhaimmillaan muutamissa sekunneissa ja saavuttaa täyden vesitiiviyden alle vuorokaudessa. Vaikka asennus tapahtuu kuumaruiskutuksella, ovat lämpötilat niin alhaisia (n. 70–80 °C) ettei niistä koidu käytännössä minkäänlaista vaaraa ympäristölle tai asianmukaisia suojavarusteita käyttäville työntekijöille. Valmis polyureapinnoite on täysin saumaton ja elastinen, jolloin alle jäävän pinnan pienimuotoinen liikehdintä ei aiheuta tiivistekerrokseen taitoksia tai murtumia.

Bitumikermin vaivalloisuus näkyy myös työhön käytetyssä ajassa. Kohteen pinta-alasta riippuen tiivistystoimenpide saattaa kestää useamman päivän, kun taas polyureapinnoitus – vaikkakin materiaalikustannuksiltaan kalliimpi – valmistuu monesti samana päivänä jona urakka aloitetaan. Säätila toki rajoittaa molempia, mutta siinäkin polyurea vetää hitusen pidemmän korren; tiivistettävän pinnan kuivumista ei tarvitse odottaa yhtä kauan kuin kermejä asennettaessa, sillä asettunut polyurea päästää alle jääneen kosteuden haihtumaan.

Kumpi siis on parempi ratkaisu?

Perusmuurien sekä pihakansien vedeneristystä suunnitellessa vaaka kallistuu todella vahvasti polyurean puolelle. Kiistämättömät edut asennusvaiheessa, nopeus, helppo yksityiskohtien pinnoitus sekä materiaalin kestävyys ja pitkä elinkaari tekevät bitumikermistä vanhanaikaisen ja kankean ratkaisun näissä käyttökohteissa.

Siltikin, kohteet tulee aina arvioida ammattilaisten toimesta tapauskohtaisesti, jotta urakoinnissa saavutetaan paras ja pitkäkestoisin ratkaisu. Jos tarvitset apua tai tietoa perusmuurien ja pihakansien tiivistyksen valintaan, niin ota yhteyttä. Autamme oikein mielellämme.

Lue lisää myös Pelti-Ässien kattopinnoituspalveluista.

Edellinen
Edellinen

Paremmalla kommunikoinnilla parannetaan merkittävästi kattourakoiden sujuvuutta ja laatua.

Seuraava
Seuraava

Työnantajan vastuullinen toiminta on oiva keino työntekijän sitouttamiseen