Miksi yrityksen hiilijalanjälkiluvut eivät aina kerro koko totuutta vastuullisuudesta?
Yritysten tekemää vastuullisuustyötä mitataan useimmiten konkreettisin luvuin, ja yksi tärkeimmistä mittareista siihen on yrityksen hiilijalanjälki. On ymmärrettävää, että sekä yritys itse että sen sidosryhmät seuraavat vuosittaista päästökehitystä tarkasti: Onko kehitystä syntynyt vai ovatko luvut pysyneet samana tai jopa kasvaneet? Pelkkien lukujen tuijottaminen ja vertaaminen vuodesta toiseen voi antaa kuitenkin harhaanjohtavan kuvan vastuullisuustyön todellisesta suunnasta: Usein nimittäin hiilijalanjäljen kasvu ei kerro vastuuttomuudesta vaan päinvastoin, vastuullisuustyön syventymisestä.
Tarkempi mittaus = isompi luku?
Yritysten ensimmäiset hiilijalanjäljet ovat usein pintapuolisia. Ne voivat kattaa esimerkiksi ainoastaan suorat päästöt tai sellaiset tiedot, joita on vaivatonta saada. Vastuullisuus on täysin oma maailmansa, joka vaatii syventymistä ja harjoittelua. Vasta tämän jälkeen yrityksen vastuullisuusajattelu kypsyy ja kehittyy: yritys alkaa ymmärtämään laajemmin oman toimintansa vaikutuksia ja oppimaan keinoja, joiden avulla näitä vaikutuksia saadaan mitattua tarkasti ja oikein. Esimerkiksi hankintaketjujen päästöt, työntekijöiden työmatkaliikenne tai tuotteen elinkaarivaikutukset osataan ottaa huomioon. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavan vuoden laskelma voi näyttää suurempaa hiilijalanjälkeä, ei siksi, että päästöjä olisi tullut lisää, vaan siksi, että niitä on vihdoin osattu seurata, laskea ja raportoida paremmin.
Kehitys ei ole aina numeerista
Tämä ilmiö tuo etenkin vastuullisuusviestintään haasten: miten kertoa, että suurempi luku voi tarkoittaa parempaa ja vastuullisempaa työtä? Vastaus tähän kysymykseen löytyy avoimuudesta. On tärkeä viestiä, miten laskentaa on kehitetty, mitä uusia osa-alueita se kattaa, ja mitä tulevaisuudessa aiotaan tai halutaan huomioida. Luku on itsessään vain luku. Se muuttuu merkitykselliseksi vasta, kun se asetetaan yrityksen kehityskaaren kontekstiin.
Suhteutetut tunnusluvut
Pitää myös muistaa, että yritysten liiketoiminta muuttuu ja kasvaa. Uusia asiakkaita tulee, tuotanto laajenee, henkilöstömäärä kasvaa. Tällöin on luonnollista, että myös päästöt voivat kasvaa. Siksi absoluuttisten lukujen rinnalla on tärkeää tarkastella suhteutettuja tunnuslukuja, kuten hiilijalanjälkeä per liikevaihto, työntekijä tai asiakas. Nämä indikaattorit auttavat hahmottamaan, onko vastuullisuustyö aidosti tehostunut suhteessa toiminnan laajuuteen.
Lukujen merkitys ei katoa, mutta niitä pitää tulkita oikein
Vaikka pelkkä hiilijalanjälkiluku ei yksin kerro koko totuutta vastuullisuuden tasosta, ei se silti missään nimessä ole merkityksetön. Luvut ovat välttämättömiä, kun vastuullisuutta halutaan johtaa, mitata ja kehittää järjestelmällisesti. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, mitä luku kertoo ja mitä se ei vielä kerro.
Tarkempi mittaus ja vertailukelpoiset tunnusluvut yhdessä mahdollistavat sen, että yritys voi asettaa realistisia tavoitteita ja seurata niiden toteutumista ajan yli. Samalla ne auttavat viestimään vastuullisuustyöstä ymmärrettävästi ja uskottavasti sidosryhmille.